Kuulonsuojaimet moottoripyöräilyyn

Moottoripyöräillessä altistuu kovalle ajomelulle. Tuulen ja ilmavirtausten aiheuttama kohina voi nousta jopa 90 desibeliin riippuen kypärästä. Pelkkä kypärä ei riitä suojaamaan kuuloa, vaan lisäksi kannattaa käyttää moottoripyöräilyyn suunniteltuja kuulonsuojaimia.

Elacin kehitti aikanaan kuulonsuojaimet moottoripyöräilyyn Alankomaissa moottoripyöräpoliisien toivomuksesta. Minigrip-mallissa ei ole asetin kahvaa, joten se ei paina kypärän alla. Siinä on pieni pehmeä rengas, johon voi halutessaan kiinnittää kaulanauhan.

Tuulikohina nousee korvan ja kypärän välissä hyvin nopeasti kuulolle vaaralliselle tasolle. Alla moottoripyöräpoliisin suorittamat mittaukset hyvän integraalikypärän kanssa.

NopeusTuulikohina
100 km/h94 dB(A)
120 km/h98 dB(A)
140 km/h102 dB(A)

Jos taas katsotaan taulukkoa, mikä kertoo äänenvoimakkuuden tason ja minkä verran altistusta voi olla päivässä, huomataan että jopa 15 min ajaminen 100 km/h nopeudella on kuulolle vaarallista (taulokko alla).

ÄänenvoimakkuusMaksimi altistus päivää kohden
80 dB(A)8 h
83 dB(A)4 h
86 dB(A)2 h
89 dB(A)1 h
92 dB(A)30 min
95 dB(A)15 min

Mitä se altistus sitten on, jos ajetaan 80-120 km/h nopeudella 2h tai 4h tai jopa 6h päivässä? Ei ihme, että korvat soivat tai kohisevat vielä kauan ajamisen jälkeenkin. Jatkuvalle melukohinalle altistuminen myös väsyttää.

Ratkaisu on käyttää 20-28 dB vaimentavia kuulonsuojaimia ajettaessa moottoripyörällä. Kuulonsuojaimia kannattaa käyttää myös lyhyemmillä matkoilla, koska kuulo voi vaurioitua jo lyhyessä ajassa, jos melutaso on korkea.

No millaisia kuulosuojaimia voi käyttää moottoripyöräillessä? Periaatteessa mitkä tahansa melua vaimentavat korvatulpat ovat parempi kuin ei mitään. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi tavalliset nappikuulokkeet eivät kuitenkaan ole kuulonsuojaimet, eivätkä ne vaimenna melua. Tärkeää siis on, että käytetyt suojaimet tai tulpat vaimentavat haitallisen melun ja, että ne mahtuvat korviin kypärän alle.

Kun haluat tavallisia vaahtomuovitulppia paremmat suojaimet, kannattaa hankkia suodattimella varustetut universaalit kuulonsuojaimet, kuten Elacin Drive ST24. Ne on valmistettu pehmeästä silikonista ja kaartuvat hieman, jotta ne asettuvat useimpien korviin mukavasti. Universaaleissa Drive suojaimissa on akustiset suodattimet, jotka vaimentavat melua tasaisesti. Tällöin myös puhe ja varoitusäänet kuuluvat selkeämmin. Vaahtomuovitulpissa ei ole suodattimia, joten ne vaimentavat niin, että puheesta on vaikea saada selvää ja yleensä ne myös vaimentavat liikaa. Lisäksi Drive-suojaimia voi käyttää useita kertoja ja silikonipinnan voi puhdistaa. Universaalit kuulonsuojaimet voivat kestää jopa 4-5 kuukautta tai yli 100 käyttökertaa.

Paras vaihtoehto moottoripyöräilevän kuulosuojaimeksi on yksilölliset kuulonsuojaimet. Yksilölliset kuulonsuojaimet valmistetaan oman korvan mallin mukaan, jolloin ne istuvat täydellisesti. Tällöin kuulonsuojaimia on miellyttävä käyttää pitkiäkin aikoja eli koko melualtistuksen ajan.

Miten valita sopivat yksilölliset kuulonsuojaimet MP-käyttöön?

Yksilöllisiä kuulonsuojaimia on useita malleja ja on yleensä tarkoitettu eri käyttötarkoituksiin. Elacin RC minigrip on suunniteltu erityisesti moottoripyöräilyyn. Niissä on pehmeä rengas, johon voi halutessaan kiinnittää kaulanauhan.

RC-suodattimia löytyy seitsemällä eri vaimennustasolla väliltä 15-29 (SNR). Moottoripyöräilyyn suositellaan 21-25 desibeliä vaimentavia RC-suodattimia. Sopiva vaimennustaso riippuu käyttäjän mieltymyksistä ja melutasosta, jolle altistuu. Jos käyttää ajaessaan radiota tai kuuntelee musiikkia, niin RC-21 ei vaimenna näitä ääniä liikaa. Toisaalta, jos kokee altistuvansa kovalle melulle, niin kannattaa valita mieluummin RC-25. Välistä löytyy vielä komprimissi RC-23, jos tuntuu vaikealta päättää kumman ottaisi. Tarkoituksena on, että suodatin vaimentaa haitallisen melun, mutta ei myöskään liikaa. Tällöin niitä ei tarvitse ottaa pois tankatessa tai kun haluaa jutella kavereiden kanssa reittisuunnitelmasta.

Elacin RC minigrip kuulonsuojaimet

Yksilölliset kuulonsuojaimet valmistetaan oman korvan mallin mukaan, jolloin ne istuvat täydellisesti. Yksilölliset RC minigripit ovat laadukkain vaihtoehto motoristille.

Elacin Universal Drive kuulonsuojaimet

Universaalit uudelleen käytettävät suojaimet ovat vaahtomuovitulppia laadukkaammat kuulonsuojaimet. Niissä on akustinen suodatin, jonka ansiosta puhe ja varoitusäänet kuuluvat selkeinä.

Moottoripyöräilyyn suunniteltujen Elacin kuulonsuojainten vaimennusarvot

SuodatinLMHSNR
RC minigrip RC-21 suodattimella 20202021
RC minigrip RC-23 suodattimella21212123
RC minigrip RC-25 suodattimella24242425
Universal Drive ST2422232424