Kuulonsuojaus

Kuulonsuojaus estää kovasta melusta johtuvan asteittain kehittyvän kuulon heikkenemisen. Toistuva kovalla melulle altistuminen on suurimpia kuulon heikkenemiseen vaikuttavia tekijöitä ikääntymisen rinnalla.

Kuulonsuojaus on erittäin tärkeää henkilöille, jotka altistuvat työssään jatkuvaan kovaan meluun, sekä henkilöille, jotka voivat altistua työssään yllättävään ja todella kovaan ääneen. Esimerkkejä kuulonsuojausta vaativista ammateista ovat mm. tehdas- ja teollisuustyöntekijät, rakennustyöntekijät, lastentarhanopettajat, hammaslääkärit, muusikot, poliisit ja armeijan työntekijät.

Kuinka kuulonsuojaus estää kuulon heikentymistä?

Kuulo voi heikentyä pysyvästi jo yhdestä hyvin kovasta äänestä. Tällaisia ääniä voi syntyä esimerkiksi ammunnasta, tehtaan koneen väärinkäyttämisestä tai hajoamisesta sekä painavan esineen putoamisesta sellaiselle alustalle, että se aiheuttaa kovan äänen. Erittäin kovan äänen voiman tuntee korvassa usein heti, ja se voi aiheuttaa ohimenevän tai ikävimmillään pysyvän tinnituksen.

Petollisinta on kuitenkin jatkuva kova melu.

Jatkuva kovalle melulle altistuminen vaurioittaa sisäkorvan herkkiä aistinkarvoja, jotka muuttavat äänisignaalin sähköimpulsseiksi kuljettaen ne kuulohermoa pitkin aivoihin. Usein vaurioituminen tapahtuu niin, että kovalle melulle altistuminen ei ole tuntunut varsinaisesti edes ”pahalta”. Siksi pitkäaikainen ja toistuva melulle altistuminen on niin petollista, koska sen vaikutusta kuuloon ei heti huomaa.

Sisäkorvassa olevien aistinkarvojen vahingoittuminen on myös pysyvää, joten mitä pidempää melulle altistuminen jatkuu, sen enemmän kuulo heikkenee.

Kuulonsuojaus vähentää merkittävästi riskiä melusta aiheutuvalle kuulon heikkenemiselle käytännössä kokonaan.

Hyvä kuulonsuojaus parantaa työmukavuuttasi kuitenkin monella muullakin tavalla kuin vain vähentämällä riskin melusta johtuvalle kuulon heikkenemiselle. Kuulonsuojaus pitää sinut virkeämpänä, tekee keskustelusta helpompaa ja auttaa sinua keskittymään työhösi.

Hyvät kuulonsuojaimet vähentävät melusta johtuvaa väsymystä

Meidän on usein helpompi ymmärtää kuuloa vertaamalla sitä näköömme.

Mieti tilannetta, jossa katsot kesäiltana tyynen järven yli vastarannalle. Silmäsi lepäävät täysin. Kuvittele nyt toista tilannetta. Seisot ruuhkaisen autotien varrella. Sinun pitää laskea tunnin ajan, kuinka monta matkustajaa tuhansissa ohimenevissä autoissa istuu. Silmäsi joutuvat valtavan työtaakan alle ja väsyt nopeasti.

Täysin samantyylinen reaktio tapahtuu kuulosi kanssa. Jos kuulet tyynellä rannalla satunnaisia vesilinnun ääniä ja nuotion kipinöintiä, niin kuulosi selviää hyvin pienellä työllä. Mieti vastaavasti tilanne, että olet meluisassa työympäristössä, jossa kuulosi altistuu jatkuvasti kovalle äänelle. Kuuloaistisi joutuu tekemään jatkuvasti työtä, mikä tekee sinusta väsyneemmän, mutta samalla se myös edistää pysyvää kuulon heikkenemistä.

Kun kova ääni lakkaa, sinusta tuntuu kuin korvasi ja pääsi rentoutuisivat.

Hyvä kuulonsuojaus mahdollistaa juuri tuon rentouttavan tunteen. Kuulosi ei rasitu, joten et väsy, eikä kuulosi heikkene asteittain kovasta melusta huolimatta. Pystyt keskittymään paremmin työhön, minkä lisäksi työkavereiden kanssa keskustelu on helpompaa kovassakin melussa. Laadukkaissa kuulonsuojaimissa suodattimet vaimentavat puhealuetta tasaisesti, jolloin puheenerottelukyky ei vaikeudu ja äänimaailma pysyy luonnollisena. Eli käytännössä suojain vaimentaa taustamelua mahdollistaen keskustelun.

Kuulonsuojaimien tasaisen vaimennuksen ansiosta laadukkaita kuulonsuojaimia ei tarvitse ottaa pois päästä keskustelun ajaksi.

Kuulonsuojaukseen soveltuvat tuotteet voi jakaa karkeasti neljään eri ryhmään

1) Korvan päälle laitettavat kupu- eli kuppisuojaimet

2) One-size / yhden koon kuusimalliset korvatulpat

3) Kertakäyttöiset korvatulpat

4) Yksilölliset, korvan mallin mukaan valmistetut kuulonsuojaimet

Yksilölliset kuulonsuojaimet on miellyttävä tapa suojata kuuloa

Kuulonsuojaus on tärkeää. Heikentynyt kuulo vaikuttaa päivittäin elämän laatuun, eikä huonontunutta kuuloa voi palauttaa enää ennalleen.

Yksilöllinen kuulonsuojaus vähentää melun aiheuttamaa väsymystä ja riskiä melusta johtuvaan kuulon heikkenemiseen sekä parantaa keskittymiskykyäsi työhön.

Laadukkaita kuulonsuojaimia voi käyttää päivittäin noin viisi (5) vuotta, mikä tekee niistä hyvin kustannustehokkaan ratkaisun.

Lue lisää yksilöllisistä kuulonsuojaimista täältä.

Jälleenmyyjät