Valintaopas » Perustietoa

Ehkäise kuulovaurioiden syntyminen – perustietoa kuulon suojaamisesta

Kuulosi on korvaamaton

Altistumme jatkuvasti erilaisille äänille – kotona, koulussa, töissä ja kaikkialla, missä liikumme. Joskus äänet ovat niin voimakkaita, että ne voivat vaurioittaa kuuloamme. Lähes joka toisella yli 50-vuotiaalla on vaikeuksia kuulla puhetta meluisassa ympäristössä ja määrän uskotaan kasvavan tulevaisuudessa. Nykynuorilla on aikaisempia sukupolvia suurempi riski saada kuulonalenema musiikkisoittimien ja kovaäänisten ympäristöjen yleistymisen myötä. Kuuloaisti auttaa meitä opiskelussa, työ- ja perhe-elämässä sekä ylläpitämään ystävyyssuhteita, ja siksi siitä kannattaa pitää huolta.

Mitä on voimakas melu?

Äänenvoimakkuuden mittayksikkö on desibeli (dB). Vaimea kuiskaus on yleensä alle 30 dB, kun taas paukkupommi voi nousta 150 dB:n tasolle. 

Ääniä pidetään vahingollisina ylittäessään 85 dB, mikä on kovan liikenteen melutaso. Konserteissa melu voi olla jopa 100 dB. Ajan kuluessa tämä voi johtaa kuulonalenemaan ja tinnitukseen (jatkuva korvien soiminen tai humina).

Melkein mikä tahansa melu voi olla haitallista. Aseen tai ilotulitteen pamaus saattaa aiheuttaa välittömän kuulovaurion, kun taas raskaskoneiden tasainen hurina voi vahingoittaa kuuloa pitkällä aikavälillä vähitellen. Kuulonsuojaus näissäkin olosuhteissa kannattaa aloittaa tällöin heti kuin vain mahdollista.

Milloin on aika reagoida? 
Näin tunnistat, jos melua on liikaa:
• Et kuule ihmisten puhetta, vaikka he olisivat käsivarren etäisyydellä sinusta. 
• Korviisi sattuu poistuessasi meluisasta ympäristöstä. 
• Kuulet tinnitusääntä korvissasi altistuessasi melulle tai välittömästi sen jälkeen. 
• Melulle altistumisen jälkeen voit kuulla ihmisten puhuvan, mutta et ymmärrä heidän puhettaan.

Melu töissä ja kotona

Työpaikoilla kuulonalenemat johtuvat useimmiten päivittäisestä altistumisesta liialliselle melulle. Kuulonaleneman aste riippuu melutasosta ja altistuksen kestosta.

Jos altistut melulle työpaikallasi – esimerkiksi rakennusalalla, koneteollisuudessa, koulussa tai vaikkapa hammashuollossa – voit vähentää kuulovaurion riskiä käyttämällä kuulosuojaimia.

Jos et altistu melulle töissä, korvasi saattavat joutua koville kotona. Esimerkiksi ruohonleikkurit, sähkötyökalut tai jopa toistuvat vasaraniskut voivat vaarantaa kuuloasi.

Tiesitkö, että työnantajasi on velvollinen huolehtimaan kuulosi suojauksesta liialliselta melulta? Tähän kuuluu myös kuulonmittausten tekeminen kuulonalenemaja tinnitusriskin vähentämiseksi.

Vinkkejä vapaa-ajalle

Nautit ehkä mielelläsi elokuvista paikallisessa elokuvateatterissa. Parin tunnin aikana saatat kuitenkin altistua kovaäänisille erikoistehosteille, joiden akustiset ominaisuudet voivat vaurioittaa kuuloasi. Aina kun tällaiset kohtaukset alkavat, laita sormet korviisi!

Yksikin kerta riittää!
Konserteissa ja festivaaleilla musiikki soi kovalla yhtäjaksoisesti useiden tuntien ajan, mikä lisää kuulovaurion riskiä. Useimmissa musiikkikonserteissa melu voi yltää jopa 100 dB:n tasoon, minkä vuoksi tilaisuuksissa suositellaan käyttämään korvatulppia.

Myös metsästys on varsin riskialtis harrastus, sillä metsästäjät unohtavat usein suojata kuulonsa. Sireenien ja äänekkäiden vihellysten tapaan myös äkillinen laukausääni voi aiheuttaa välittömän ja pysyvän kuulovaurion.

Kaksi hyvää vinkkiä: 
• Käytä aina kuulosuojaimia, vaikka se tuntuisi epämukavalta tai olisi toisten mielestä typerän näköistä tai tarpeentonta. Huom! Yksilölliset kuulosuojaimet ovat huomaamattomia.
• Lepuuta korviasi mahdollisimman usein poistumalla välillä meluisasta ympäristöstä, jos se on mahdollista.

Musiikkisoittimien vaarat

Kuulokkeilla musiikin kuuntelu on meille monelle tavanomaista. Mahdollisuus kuunnella lempimusiikkia missä ja milloin tahansa on mukavaa, mutta päivittäisen kovalla äänenvoimakkuudella soitetun musiikin kuuntelun hinta voi olla kova. 
Kolme hyvää vinkkiä: 
• Kuuntele musiikkia kuulokkeilla aina maksimissaan 60% äänenvoimakkuudella. 
• Älä kuuntele kuulokkeilla enempää kuin 60 minuuttia päivässä. 
• Käytä pehmustettuja sankakuulokkeita nappikuulokkeiden sijaan. 

Tiesitkö, että musiikki voi iskeä kuulokkeilla kuunnellessa 91-139 dB:n voimalla suoraan molempiin korviisi? Korvakäytävään laitettavat nappikuulokkeet ovat vahingollisempia kuulolle kuin pehmustetut sankakuulokkeet.

Näin melu vahingoittaa kuuloasi

Ihmisen korva muodostuu monimutkaisista, herkästi vaurioituvista osista. Sisäkorvassa sijaitsevat pienet aistisolut ja hermosäikeet, jotka poimivat äänivärähtelyt ja muuttavat ne kuuloaistimuksen vaatimiksi hermoimpulsseiksi.

Liian voimakkaat värähtelyt voivat vahingoittaa aistisoluja ja hermosäikeitä – mitä enemmän niitä tuhoutuu, sitä huonommaksi kuulo muuttuu. Tuhoutuneet solut ja hermosäikeet eivät pysty korjaamaan itseään, joten kuulovaurio on aina pysyvä. Seurauksena voi olla tinnitus, ja/tai melun aiheuttama kuulonalenema.

Jos korvissasi soi jatkuvasti tai kuulosi on alkanut heikentyä, ota yhteyttä lääkäriisi tai lähimpään kuuloalan asiantuntijaasi.

Tiesitkö, että altistuessasi melulle työssäsi – rakennuksilla, koneiden parissa, koulussa tai vaikkapa hammashuollossa – voit vähentää kuulovaurion riskiä käyttämällä korvatulppia tai muita suojaimia.

Helpot tavat vaalia kuuloa

Altistutko kovalle melulle päivittäin? Helpoin tapa suojata kuuloasi on vähentää melulle altistumisen ajallista kestoa, mutta myös muita keinoja kannattaa käyttää: 

Poistu paikalta
• Pysy mahdollisimman kaukana melun lähteestä. 
• Poistu paikalta, kun melu yltyy kovaksi. 

Hiljennä laitteita 
• Kotona kannattaa pienentää äänilähteen äänenvoimakkuutta. 
• Vähennä äänekkäiden laitteiden samanaikaista käyttöä. 
• Osta hiljaisempia laitteita (vertaa dB -määriä – mitä pienempi, sen parempi). 

Suojaa korvasi 
• Käytä kuulonsuojaimia aina kun mahdollista. 
• Jos altistut äkillisesti kovalle melulle (kuten katuporan äänelle), aseta kämmenet korviesi suojaksi tai työnnä sormet kumpaankin korvaan

Kuulonsuojaimet kaikkiin tilanteisiin

Kuulonsuojaimia on saatavilla eri kokoisina ja muotoisina. Aluksi ne voivat tuntua epämukavilta, mutta käyttöön tottuu varsin nopeasti.

Huolettaako kuulosi?

Jos olet altistunut kovalle melulle ja epäilet kuulosi heikentyneen, kannattaa pyytää lääkäriltäsi lähete kuulontutkimukseen. Tutkimus kestää alle 30 min ja antaa nopeasti kuvan tilanteestasi.

Säännölliset tutkimukset tavaksi 
Jos työpaikkasi on kovin meluinen, kannattaa kuulo tutkituttaa vähintään kerran vuodessa, jolloin mahdolliset muutokset huomataan ajoissa.

Mistä apua? 
Voit etsiä sinulle sopivan asiantuntijan esimerkiksi internetin kautta.

Ota yhteyttä: 
• Lääkäriisi. 
• Kuulontutkijaan tai muuhun kuuloalan asiantuntijaan. 
• Korvalääkäriin.

Lisätietoa kuulosta ja kuulonalenemasta: www.oticon.fi

Kuulon suojaaminen voidaan suorittaa turvallisesti ja mukavasti Elacin kuulonsuojaimilla.

Lähde: Oticon Oy (Suojaa kuulosi ajoissa)

Tutustu kuulonsuojaimiin