Elacin kuulonsuojaimet moottoripyöräilyyn

Yksilöllinen Elacin RC minigrip kuulonsuojain

Elacin kehitti aikanaan kuulonsuojaimet moottoripyöräilyyn Hollannissa moottoripyöräpoliisien toivomuksesta. Näin syntyi pienikokoinen Elacin CH minigrip kuulosuojain. Minigrip malli eroaa vakiomallista sillä, ettei siinä ole asetinkahvaa. Kahvan tilalla on pieni kumilenkki kaulanauhaa varten. Minigrip -malli on näin ollen matalampi kuin vakiomalli ja niinpä se ei ota kiinni korvassa ollessaan kypärään sitä puettaessa tai riisuttaessa. Eikä myöskään paina korvaa ajettaessa.

Miksi tarvitaan kuulonsuojainta moottoripyörällä ajettaessa? Vastaus on yksinkertainen: tuulikohina.

Tuulikohina nousee korvan ja kypärän välissä hyvin nopeasti kuulolle vaaralliselle tasolle. Alla moottoripyöräpoliisin suorittamat mittaukset hyvän integraalikypärän kanssa.

NopeusTuulikohina
100 km/h94 dB(A)
120 km/h98 dB(A)
140 km/h102 dB(A)

Jos taas katsotaan taulukkoa, mikä kertoo äänenvoimakkuuden tason ja minkä verran altistusta voi olla päivässä, huomataan että jopa 15min ajaminen 100km/h nopeudella on kuulolle vaarallista. Taulukko alla

ÄänenvoimakkuusMaksimi altistus
päivää kohden
80 dB(A)8 h
83 dB(A)4 h
86 dB(A)2 h
89 dB(A)1 h
92 dB(A)30 min
95 dB(A)15 min

Mitä se altistus sitten on, jos ajetaan 80-120km/h nopeudella 2h tai 4h tai jopa 6h päivässä? Ei ihme, että korvat soivat tai kohisevat vielä kauan ajamisen jälkeenkin.

Ratkaisu on käyttää 20-28dB vaimentavia kuulonsuojaimia ajettaessa moottoripyörällä. Kuulonsuojaimet kannattaa pukea jo lyhyelle ajomatkalle.

No millaisia kuulosuojaimia voi käyttää moottoripyöräillessä? Periaatteessa mitä vaan, jotka mahtuvat korvaan ja kypärän alle. Ehkäpä kuitenkin kuppisuojaimet jäävät pois laskusta, olisihan se hauskan näköistä pitää niin suurta kypärää, jonka alle mahtuisi vielä kupukuulosuojaimet. ?

Kaikenlaiset sanka- ja lankaviritykset kannattaa jättää myös pois laskuista. Jotkut käyttävät kuulonsuojaimien asemasta nappikuulokkeita, kuunnellen niistä musiikkia, podcastejä, äänikirjoja tai navigaattoria. Toimii varmaan ihan ok, jos löytää sellaiset kuulokkeet mitkä mahtuvat olemaan korvassa eivätkä ala aiheuttaa ikävää tunnetta korvaan. Kannattaa olla vaan tarkkana, että vaimentavat riittävästi. Korvanapit eivät ole lähtökohtaisesti kuulosuojaimia.

Suosittuja on myös kertakäyttöiset korvatulpat. Nämä vaahtomuovitulpat kyllä vaimentavat oikein käytettynä riittävästi, usein jopa liikaa, aiheuttaen sen, että on vaikeaa kuulla kypärässä olevien kuulokkeiden ääntä ja tulpat joudutaan ottamaan pois, kun pysähtyy ja keskustelee muiden kanssa.
Lisäksi kertakäyttötulpat ovat usein hankala saada paikoilleen ja aiheuttavat helposti ikävää tunnetta korvakäytävään.

Parempi vaihtoehto on käyttää universaaleja kuusitulppia. Kuusimallisissa korvatulpissa on usein suodatin, jolla voidaan vaikuttaa suojaimen vaimennusarvoon. Ne on valmistettu silikonimateriaalista ja niitä on mahdollista käyttää useita kertoja, esim. 4-5kk tai yli 100 kertaa, riippuen mallista.

Kuusitulpissakin kannattaa valita malli, joka on riittävän pieni ja lyhyt mahtuakseen olemaan korvakäytävässä kypärää käytettäessä. Tähän sopii esim. Elacin ST24 universaali kuulonsuojain.

Paras vaihtoehto moottoripyöräilevän kuulosuojaimeksi on yksilölliset korvan mukaan valmistetut tulppamalliset kuulonsuojaimet. Yksilölliset kuulonsuojaimet valmistetaan korvasta otetun mallin mukaan ja istuvat täydellisesti korvaan. Tarkoitus on, että yksilöllisiä korvatulppia voi pitää korvassa koko melussa oloajan eli tässä tapauksessa, koko ajomatkan.

Miten valita sopivat yksilölliset kuulosuojat MP-käyttöön?

Yksilöllisiä suojaimia on nykyään jo useita malleja ja ovat yleensä tarkoitettu eri käyttötarkoituksiin. Moottoripyöräilyyn sopii tietysti parhaiten siihen suunnitellut mallit. Elacin mallistosta Elacin CH minigrip ja Elacin RC minigrip mallit sopivalla vaimennusarvolla on oikea valinta.


Muista malleista Elacin ER on tarkoitettu muusikoille ja musiikin harrastajille konserteissa käyntiin. ER25 riittäisi kyllä vaimennuksen puolesta mutta suodatin ei ole tarkoitettu olosuhteisiin, joita tulee moottoripyöräilyssä. Nukkumiseen tarkoitetut SleepFit tulpat ovat vastaavasti umpitulppia, joten niissä ei ilma pääse vaihtumaan korvakäytävässä mikä vaikuttaa myös paineenvaihteluihin. Lisäksi ne vaimentavat liikaa.

Elacin CH28 minigrip (vaimennus 28dB) sopii ajajalle, joka ajaa pitkiä matkoja ja/tai ei ole kypärässä kiinteitä kuulokkeita. Toki jos on kuulokkeet satunnaista käyttöä, esim. navigaattorin ääniohjeita varten, CH28 minigrip soveltuu. Elacin CH28 minigrip onkin ehkä kaikkien aikojen suosituin yksilöllinen kuulonsuojain moottoripyöräilyssä.

Elacin RC-21 minigrip (vaimennus 21dB) ja RC-23 minigrip (vaimennus 23dB) mallit tasaisen vaimennuksen ja luonnollisen äänimaailman ansiosta soveltuvat ajajille, joilla on kypärässä kiinteät kuulokkeet ja haluavat kuunnella ajaessa musiikkia ja muuta äänimateriaalia. Tasainen vaimennus ei vääristä ääntä ja mahdollistaa mm. puheen kuulemisen kuulokkeista tai kun pysähtyy ja keskustelee toisten kanssa. Kypäräpuhelin toimii myös loistavasti! Niinpä kuulosuojaimia ei tarvitse näprätä pois korvista, kun pysähtyy tankkaamaan tai ihailemaan maisemia ja pohtimaan ajokavereiden kanssa uutta reittiä.


CH28 minigrip (väri kirkas, turkoosi
tai vihreän läpinäkyvä)

Elacin RC-21 ja RC-23 minigrip mallit
(väri kirkas, turkoosi tai vihreän läpinäkyvä)

Elacin ST24 universaali korvatulppa (väri harmaa tai keltainen)

SuodatinVaimennus, SNR
CH2828 dB
RC-2323 dB
RC-2121 dB
ST2424 dB